Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.3.2005, Eagle , recenze
O monstrózní spotřebě a s tím spojeným výdejem energie v podobě tepla u nejnovější generace Pentií 4 s jádrem Prescott toho bylo napsáno už hodně. Reakce lidí se přitom různí - někteří tvrdí, že Prescott je na tom opravdu špatně, jiní naopak nemají problémy. Podívali jsme se, jak si Prescott vede v porovnání se starším jádrem Northwood a jak Intel dokázal za rok od uvedení čipu pomocí nových revizí problém řešit.
1  2  
XXXmega | 12.5.200616:15
Může mi někdo vysvětlit jak může takováhle kostka vydržet zatížení na 1.5 V při 100A, nespletli jste si náhodou desetinou čárku
Odpovědět0  0
snajprik | 31.5.200615:24
Toto je ešte nič oproti taktnutemu PD805 na 4,1GHz to papka 260W :)
Odpovědět0  0
enzo.h@post.sk | 5.4.200517:15
Už vým: jméno na 3 = blb.
Odpovědět0  0
JENCEK pan trencek | 23.3.200518:45
Hlavne ten muj, nejlevnejsi, ktery byl k sehnani, ted me mejte za blbecka celeron 2,26D a ted se mejte za blbecka vy s vasema predrazenyma A64 a P4... FSB 250 ­(1000­)
tzn 4250MHz a co se tyce vykonu, napiste vase CPU + zbytek a vyberte test zamereny na vykon CPU... rad se pomerim... Pameti 500MHz, P4P800dleuxe... komp za par supek a to vykony, stabilni a deska od ASUSU, coz znaci, ze nebude fungovat jeden rok, ale hned nekolik let ­(Zkusenosti MSI KT4 ultra... + A1700+@14x166 ­- rok zcela stabilne, pak zacalo kolisat napeti...bylo to boardem zdroje jsem zkousel tri­) pozor avizovane frekvence dosazeno s BOX chladicem, ktery rval jak satan, ale nevkladaly se dutty cykles.... Ted vodal a testovani stability na 266FSB... ala P4EE :­) jen ta cache... Vic nezvladaji pameti, skoda.... ale cpu uz je jisto jiste u stropu nebo uz aj na pude...
Kdyz nekomu PC na hry tak A64.... vetisna, kdyz ale nekdo jen workuje a nepos*** se z par FPS ve hre, tak P4, prece jen HT se hodi.... da se neco delat a neco mit na pozadi pusteneho... komprese videa + zhaveni MATLABU.....
Nehodlam davat nejake penize do singlecore procesoru... aj kdyby mel ­-2 stupnu pri plne zatezi a k tomu 4GHz vykon jako A64 a spotrebowal by 1W... no to bych se uz mozna zamyslel
Odpovědět0  0
Centr | 7.4.200515:03
Když někdo jenom ­"Workuje§ tak mu stačí duron nebo celeron na taktu kolem 1 GHz, takže nepřehaněj.
Odpovědět0  0
Harvester | 22.3.200521:04
nahodou osobne bych souhlasil s Honzou....Prescott jsou kamna, ale hruby vykon je brutalni, ma dlouhou pipeline, takze kdyz jede tak jede a k tomu Intel ma narozdil od AMD dokonaly predvidani skoku! to je obrovksa vyhoda, jenom dost nevyhoda kdyz se to v jednom z miliardy pokusu nepovede, vyprazdnovat a plnit celou dlouhou frontu instrukci chvili trva....
hyperthreading je vec ktera ma samozrejme na paralelni chod aplikaci ohromny dopad a ne ze ne. prescott ma problem ve stary cache, ktera mooc topi....a neni tak rychla jak by mohla byt.
ciste muj nazor, nevnucuji vam ho;­))
Odpovědět0  0
starmen (438) | 22.3.200521:56
Mno osobně to nevím přesně, ale AMD mělo lepší predikci. To platitlo v době PIII. V PIV údajně se podařilo oproti PIII eliminovat 33% špatných předpovědí. Přesně procentuelně z hlavy nevím jaké mají přesnosti a kdo je na tom lépe, ale každopádně má NetBurst Willamete­/Northowood­/.. 20pipeline a Prescott 30. AMD nějakých 12 nebo 14 ­(myslím, že AXP 12, A64 14 ale teď přesně nevím­), takže aby byl na tom ztrátově kvůli predikci Prescott stejně jak AMD, tak by musel mít predikci jednou tak úspěšnější jak AMD ­(30:14­) a to nemá tak jako tak.

Jinak HT je opravdu super věc akorát je škoda, že se tolik výkonově neprojevuje. A myslím si ­(a je to jen můj osobní dohad­), že by HT asi více prospělo AMD 64, protože to je schopno zpracovat až 9 CISC instrukcí za takt kdežto NetBurst jen 3 ­(resp max 6 RISC­). Ikdyž to samozřejmě taky není všechno :­-)
Odpovědět0  0
DuckDaffy | 2.4.200513:02
Zapomínáte ­(všichni­), že nemalý vliv mají kompilátory! Když zapnete optimalizaci pro procesor X, tak sice procesor Y kód zpracuje také, ale s horším výkonem, protože se bude ztrácet v predikci. Každý výrobce se sice snaží o co nejvyšší úspěšnost predikce u ­"běžného, univerzálního­" kódu, ale bez optimalizace samotným kompilátorem to prostě nepůjde...
Právě zde je myslím jádro pudla, protože Intel vývojářům poskytuje ­"namakanější­" kompilátory, které z jeho CPU opravdu dokážou vymáčknout maximum. Protože Intel má v tzv. profi oboru majoritu, tak SW firmy logicky optimalizují své programy pro Intel. Naproti tomu ve hrách se chytlo AMD a mnohé hry jsou tak optimalizovány pro něj.
Když to shrnu, tak Intel­/AMD CPU jsou prakticky výkonově stejné, jen ti programátoři+kompilátory jim to kazí. :D
Odpovědět0  0
Ladis. | 2.4.200515:11
Njn jenze jako vyrobce aplikace nebudu pribalovat 3 .exe soubory ­(P3, Athlon, 586 pro kompatibilitu se starymi CPU­) a jeden ­"launcher­", ktery detekuje typ CPU a podle toho spusti odpovidajici .exe. To jde u her, ale ne u malych utilit ­- a u velkych programu se to taky nenosi ­- kdo by se delal s ruznymi kompilacemi?
Odpovědět0  0
chupas | 23.3.20050:39
jak pise pisatel podemnou. HT je vyborna technologie, ovsem na procesoru, ktery ma k dispozici volne vypocetni jednotky, coz u P4 docela intel zanedbal ­(nerikam ze AMD jich ma kupy!­). kde jsou ty doby co se vychloubal ze u P2 dokaze diky dvoum FPU jednotkam pracovat najednou. ten stav nejak porad trva, ty 2 fpu a 1 alu. pridava se baliky instrukci, ale to zase nestiha dekoder intsrukci na uOpsy pro execution jednotky. u nej zas nejde provest paralelismus pro zpetne razeni instukci do spravneho poradi. rekl bych, ze zde by se spise hodilo zvetsit pamet na uOps, klobouk dolu u latence tyhle ramky.
a o 30tkovy pipe si myslim taky svoje. beztak je skladana ze subpipe o max delce 8pipe ­(coz je tak nejak dano poctem kroku pred samotnym spocitanim instrukce­) a pri zvetsene latenci pameti u posledni serie P4 docela zbytecna delka. a kdyz program bude jeden velkej CALL­/JMP tak toho moc predikce nevyresi, kdyz dopredu nevi kam skocit, protoze si to jeste nespocitala.
honzik jen rejpe, tvuj nazor beru.
Odpovědět0  0
Kio | 24.3.200520:54
Naprostej souhlas. z myho pohledu je P4 nedokoncenej bastl ­(aspon podle toho co si pamatuju z puvodniho ideovyho navrhu­) ma uzky hrdlo v dekoderu instrukci, malou L1 cache, nevhodne razeny sled instrukci, zbytecne dlouha pipeline ... a dopad slavnyho HT jsem v praxi jeste nepoznal. Mam ho v praci ­(nevim jakou revizi prescotta­) a moc spokojenej nejsem ­( dela to kraval ­)
Odpovědět0  0
chupas | 24.3.200522:15
jsem rad, ze se najde nekdo, kdo se zajima taky o neco jinyho nez o frekvenci. sem si uz myslel, ze je to nejaka uchylka znat vnitrni struktury a pochody CPU­'ček, co ktera jednotka v jakou dobu taktu dela. tipnu si ze dost lidi asi nema ani tuseni co se v tom ctverecku za 15kkč děje. možna to je v dnešnim hilevel programovani k ničemu, ale aspon se muzu kochat takovejma diskuzema, kde nejaky marketingovy specialista vychvaluje neco, co v samotnem chipu nema moc oporu.
znalcum zdar
Odpovědět0  0
Harvester | 25.3.20059:35
pochybuji ze ti v praci budou ochotni zaplatit za kvalitni comp kterej kraval nedela, tam ti akorat koupi neco co je hotovy a je jim to jedno, hlavne ze to moc nestoji!
Odpovědět0  0
starmen (438) | 24.3.200522:39
Když o tom teď tak přemýšlím... můžu se zeptat jak byla myšlena věta
"u nej zas nejde provest paralelismus pro zpetne razeni instukci do spravneho poradi­"
??
Pokud vím, tak do správného pořadí řadí instrukce ROB jednotka. Dekodér na uOps má snad jen dekódovat instrukce a házet je do InstructionCache ­(odkud jdou na Instruction decode­/issue a do rezervační stanice...­)... ?
Odpovědět0  0
chupas | 24.3.200523:50
ja to myslel tak, ze kdyz tam bude vice dekodovacich jednotek ­(aby se rychleji plnilo­) tak potom řadič instrukci bude mit dost vic prace to skladat za sebe. ale asi to nejak zadratovat pujde. protoze radic potom bude zas ten nejpomalejsi. no mozna ne. uplny schema procesoru jsem nevidel tak tezko rict. treba to brdi pamet. beztak je lepsi riscova architektura, ktera se u pc schovava do ciscovyho kabatu.
se musim odhlasit z tech diskuzi. chodi mi toho nejak moc
PS: tim zdravim vsechny, komu to doslo :D
Odpovědět0  0
Karel Kahovec | 22.3.200513:44
Protože tranzistory v něm pracují jako spínače.
1­) Spínač rozepnut, na přechodu je plné napětí, proud v mikroampérechech, výkon minimální
2­) Spínač sepnut, na přechodu je minimální napětí, větší proud, výkon malý ­(klesá se čtvercem napětí­)
3­) Přechodový stav ­- trvá u stejné konstrukce vždy zhruba stejně dlouho a právě při něm je na přechodu nejvyšší ztrátový výkon, stav přechodu se pohybuje po nějaké křivce, pro detailisty při spínání a rozpínání je ta křivka jiná ­(hystereze­).

Sranda je v tom, že při zvyšování kmitočtu procesoru se zkracují stavy sepnuto a rozepnuto, zatímco přechodové stavy jsou ­(při stejném napájecím napětí­) pořád stejně dlouhé, protože jsou dány konstrukcí přechodu, tedy použitým tvarem, donorovacími látkami, velikostí. Tím jejich časový podíl na práci spínače relativně narůstá ­- a spínač víc hřeje.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 22.3.200514:49
Jeste bych doplnil, ze technologie CMOS pouzivana u dnesnich procesoru ma tranzistory vzdy v paru, jeden je otevrenej a druhej zavrenej. Takze v stabilnim stavu tam takska zadnej proud netece, ale prave pri prechodech z jednoho stavu do druhyho tece proud.
Odpovědět0  0
Lades | 21.3.200517:06
Když už se tady rozpoutala debata o proudovém odběru..Jak vypadá ten DC­/DC měnič, který disponuje 120 A na výstupu. Vůbec se nechci přít o tom, zda to ten procesor bere nebo ne, jen by mě zajímalo, kde asi tak na desce je, protože takový proud je opravdu obrovský.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 21.3.200517:14
Takový malý černý kvádr poblíž socketu ­(obvykle mezi socketem a COM porty­). Okolo je mnoho kondenzátorů. Měničů bývají tři až čtyři páry. Teplota je běžně se silnějším CPU při zátěži 80 až 100 stupňů Celsia, vydržet by měly cca. 150 stupňů či více.
Odpovědět0  0
name | 24.4.20050:59
jak se dá vysvětlit, že cpu při 120a neteče? Při 120A ­(napětí +­-10v­) se běžně svařuje
Odpovědět0  0
wikina (115) | 24.4.20053:09
jestli to nebude tim, ze tam teče pri cca 1.5V...ach jo..fyzika základní školy...a mimochodem, svařovací oblouk naskočí až tak při 40V...
Odpovědět0  0
jan555 | 20.3.200521:17
Hoši, musím Vás pochválit, fakt se to povedlo ­- článek je svojí kvalitou minimálně v ČR naprosto výjimečnej! Mám jedinou připomínku ­(doporučení­) ­- měřil bych přímo wattmeterem ­(není třeba ho kupovat, např. PRE ho půjčuje zadarmo­). Moje výsledky měření wattmeterem jsou odlišné ­(zajímalo by mě, kde je pravda, možná vyzkoušíme?­), ale to vlastnímu srovnání nic neubírá!

NICE WORK, GUYS!!!
Odpovědět0  0
Harvester | 20.3.200520:04
aha, omlouvam se Vam, ja to pochopil tak ze tech 119A bere ze site...:­)Jinak metro si veme i 4200A narazove;­) ale nevim na kolik V frci...
Odpovědět0  0
Harvester | 20.3.200519:30
100? no fajn, ale tak jako tak se nekde musi vzit tech 119A dohromady....kde?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.3.200519:51
Napřed mě nazýváte debilem, pak se tu bavíme o základních fyzikálních věcech. Patice LGA775 má 226 napájecích pinů, přes které 119A protlačit jde ­(jinak by to Intel neměl v oficiální dokumentaci­). Při tomto extrémním odběru je ­(stejnosměrné­) napětí kolem 1.25V, tj. příkon je zhruba 150W. Těchto 150W základní deska a zdroj počítače ­(s jistými ztrátami v podobě tepla­) vyrobí ze střídavého napětí 230V při 50Hz. Takže ten procesor u jističe v bytě odebírá tak možná 0.8A střídavého napětí 230V ­/ 50Hz.

Ano, tramvaj při rozjezdu odebírá až 600A, jenže ta tramvaj jezdí na poněkud vyšší napětí, čili i její příkon je podstatně vyšší ­(v řádu stovek kW až jednotek MW­).
Odpovědět0  0
Mr Power | 20.3.200520:15
Bere se z DC­/DC měniče­(na MB­) který z 12V 22A­(2vodiče­) dělá 1.5V 119A­(226 vodiču po 0.58A max.­-0.52A normálně­).
Odpovědět0  0
Mr Power | 20.3.200519:21
Doufám že vám něco říká výkon P=UxI.
P=1.375Vx119A=163.6W
Pro Cu platí pro bezpečný provoz proud 13A na mm2 průřezu vodiče.
A jinak nemá dvě napájecí nohy jako slon a la 3x3mm čtverec ale přes 100 určitě .
Skoro každý pin ­(mimo Vcc a Vss :­-}­) má svůj Vcc a Vss a Pentium 4 pro L775 socket mají proud na jednom pinu max. 0.58A.
Odpovědět0  0
Harvester | 20.3.200518:58
ne to je fakt moc, 119A si zhruba vezme tram¨vaj pri normalni jizde:­)­)­)­)­)­)ale ne procesor!
Odpovědět0  0
wikina (115) | 20.3.200519:22
Hele, fakt, rychle napis, jako ze sis delal jako srandu a utikej hrat DUNU, nez si nekdo od Vas ze zakladky zjisti, kdo jsi a necha te opakovat patou tridu...;)
Odpovědět0  0
Harvester | 20.3.200518:34
tak tohle musel psat uplnej debil......kdyby procak zral 40 a nebo i tech 119A, v obou pripadech by se priskvaril skrz mb na case. cesty k napajeni procesoru by musekly bejt tak 2cm siroky a cca 0,5mm ­- 1mm vysoky, jinak by se to roztavilo. Vite co to je 119A? V domacich jisticich je pojistka myslim 16A! to by ten comp musel bejt napajenej tak 4x380V zasuvkou aby to nevyrazilo vsechny pojistkly. Fakt radeji premyslejte nez napisete sracku!!! ted nevim jestli se mam smat nebo litovat autora....
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 20.3.200518:47
...nebo litovat sebe ze tudle kravinu :o)
Odpovědět0  0
MageLLaN | 20.3.200519:09
Podivej, tech 16A je pri 230V ­(coz dela vykon pri P=U*I=230*16=3680W­). My se tady bavime o napeti zhruba 1,5V ­(což je při P=U*I=1,5*119=178,5W­). A nezapomen, ze tech 230­(400­)V je stridavych a my uz mame ze zdroje stejnosmerne napeti. A jeste na zakladni desce jsou dalsi usmernovace ­(vetsinou dvou, nebo tri cestne­), ktere prevadeji 12V na napeti pro procesoru. Takze ne, neprotavi a ne, nepotrebujes tak silne napajeci cesty a navic proto je tam tech napajecich cesticek tolik ­(myslim, ze vice nez datovych­).
Odpovědět0  0
Harvester | 20.3.200518:34
tak tohle musel psat uplnej debil......kdyby procak zral 40 a nebo i tech 119A, v obou pripadech by se priskvaril skrz mb na case. cesty k napajeni procesoru by musekly bejt tak 2cm siroky a cca 0,5mm ­- 1mm vysoky, jinak by se to roztavilo. Vite co to je 119A? V domacich jisticich je pojistka myslim 16A! to by ten comp musel bejt napajenej tak 4x380V zasuvkou aby to nevyrazilo vsechny pojistkly. Fakt radeji premyslejte nez napisete sracku!!! ted nevim jestli se mam smat nebo litovat autora....
Odpovědět0  0
mirdoo | 20.3.20051:23
nno z vlastnej skusenosti ak mozem:­) Mal som Northwooda 3.0 socket 478 ­- pri zatazi do 51 stupnov pohoda, potom so siel do Prescotta 3.0 socket 478 ­- pri zatazi 68 stupnov !!!HUMÁČ ­): isiel prec v priebehu jedneho dna, potom som skusil Prescotta 3.0 socket LGA775 pri zatazi do 53 stupnov. CPU cooler Zalman 7000 na minimalnych otackach cca 1800 rpm, case chieftec hodne velky, MB Gigabyte, VGA R9800 PRO atd... a som teraz spokojny je pravda ze prescot do socketu 478 je hodne na hovn.. takze nekupovat! Uvazoval som aj o AMD ale nakoniec som skusil toho prescota a pohoda. Rozdiel v cene nie je taky markantny ako sa vsade uvadza CPU AMD Atlhon 64 3000+ socket 939 ­- 4800,­- bez DPH VOC, Intel P4 3000 socket LGA775 5200,­- bez DPH VOC. Kvalitna doska pre AMD socket 939 vyjde cenovo podobne ako pre INTEL LGA 77. Osobne by som nesiel do VIA chipsetu takze ak, jedine nFORCE a tam su ceny tiez vyzsie. Takze o peniazoch to asi uz nie je :­). Ono ked sa zvoli vhodna skrinka a cooler da sa uchladit aj Prescott. Inak mam malu firmu skladam PC a prevazuju zostavy s AMD. U klasických AMD cpu je rozdiel v cene vyžší, ale Athlon XP končí a Sempron nič moc. Takze nemam nic proti AMD len som chcel povedat ze tie ­"přimotopy­" nie su až take hrozne :­)
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.3.20051:58
Tohle je bohužel případ, kdy jste neměl věřit čidlům. Na námi použité základní desce byla hlášená teplota Northwoodu 3.4 GHz úplně mimo ­(v zátěži 51 stupňů ­- totální blbost­), ale u Prescottu relativně v pořádku. Klidně bych si vsadil na to, že vámi zmiňovaný Northwood 3.0 GHz neměl 51 stupňů, ale něco kolem 60 stupňů. Teplotu Prescottu to ukazovalo naopak lehce nadhodnocenou ­(pokud byla skříň dobře větrána­). Zároveň jsem si téměř jistý, že LGA775 Prescott 3.0 nemá v zátěži 53 stupňů ­(to je opravdu jen zbožné přání­), ale spíše k 60 ­(s použitým chladičem­). S BOXem by byla teplota prakticky stejná jako u socketu 478.

Je to tak, čidlům se nedá vůbec věřit, klidně si ukazují +­/­- 20 stupňů proti realitě. Usuzovat podle těchto čidel něco o spotřebě je tak totálně mimo. V článku to ovšem bylo zdůrazněno.
Odpovědět0  0
mirdoo | 20.3.200515:11
nno nemyslim si ze original Intel BOX cooler je lepsi ako Zalman 7000 :­)kupujem Intel CPU len BOX ale v poslednej dobe original chladice za moc nestoja ak aj uchladia tak s enormnym hlukom, preto ten zalman za 2200,­- SK. Cidla ma nezaujimaju ale ked porovnavam tak porovnavam vzdy to co mi hlasia cidla. Hlavne prve dva pripady ked sa jednalo u tu istu dosku. Podstatne je ze ja som spokojny. A mozno dalsia seria P4 alebo P5:­) ma donutia ist do AMD :­) vsetko je mozne, Teraz ma napadlo vlastne ako je to s tym globalnym oteplovanim ono to ma na svedomi vlastne INTEL a nie Ozonova diera :­)­)­)
Odpovědět0  0
Lar | 18.3.200520:43
Nechápu zarytý fandy Intelu proč se tak vztekají, přece je zcela patrné, že prostě Prescot se nějak chlapcům nevyvedl.
Na druhou stranu on by opravdu nemusel být problém ze spotřebou, v případě tohoto procesoru je slušná šance získat sazbu pro přímotopy­-takže nakonec ušetřite navíc za topení.
Přeji hodně úspěchů Intelu, výrobci nejdražších přímotopů na světě.
Odpovědět0  0
martiner | 18.3.20059:03
Ian77, je proste asi nejaký technik v nejakej firme a stale kupuje intel lebo pred 5 rokmi bol lepši a preto je strašne mudry :­),, tym že je intel druhoradý prodkukt som myslel prescot pretože teraz to tak je kedže amd64 prvoradý. a neviem prečo sa tu stále rozpráva o intel a amd,, ked článok je zamerany iba na Prescott = P4,, takže sa bavme prescott vs amd64, howk
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.200511:39
tohle je opravdu flame jak má být..

A prostě některé výlevy ian77 mi nedaly :­-­)

"kazdy kto tomu aspon troska rozumie vie ze si ma kupit P4 rev. E0­"
hezká nepodložená věta... jaký je proto důvod ? :­-­)

" profik ma na stole INTEL ... ­"
LLoOoLL ­- tomu se říká samozvaný profík díky výbavě :­-­) A já jsem zase profík, protože mám v šuplíku S3 trio :­-­)­)

"pozazujem sa za profika preto, lebo ked si tahal kacera po pieskovisku, tak ja som rozoberal PC­/8086 ­(XT­) na uzasnych 4.77Mhz to boli casy ... tak uz som nejaky ten komp zazil vies.­"
tak toto mluví za vše... Vy máte nějaké léta a rozběhal jste 8086 ­(XT­) na 4.77MHz a proto jste profík ???? WoW... mohl bych požád o autogram pane profík ? Jste směšný :­-­)

add číslované reakce na ­"chlupas­"
-­-­-­-­-
3. A já jsem měl zase čest s ­"Inteláky­".. ono to totiž není o tom Intelák­/AMDčkař pořád něco kutí... Jsou kutilové a je jedno jakou mají platformu. ­"Kutí­" se jak na Intelu tak na AMD.

4.­/5. To není pár korun :­-­). Strojový čas souhlas, kousání­/restarty souhlas.... A pokud to měla být narážka na ­"nespolehlivost­" AMD, tak věřte, že THG ­(který je chápán spíš jako prointelácký­) dělal test vždy dvou PC ­(časem se měnili­), kde jedno bylo AMD druhé Intel, jeli 24­/7 full load a vše bylo přenášeno internetovou kamerou i se snímky sestav a obrazovek monitorů... Co jsem se díval, tak po cca 5ti dnech běhu měl jeden systém Intel 2 restarty, AMD 0. Jeden z posledních testů měl skóre Intel:3 AMD:2.
Mimo to předpokládám, že když jste takový ­"odporník­" na PC, tak že máte paměti ECC protože stačí, aby jedna jediná částice alfa záření proletěla modulem RAM a rázem dané bity smaže... Pravděpodobnost nějaké chyby v paměti byla u dřívějších starších modulů cca 1 chyba za 2měsíce !!!! u ECC je to v řádu mnoha let ­(díky korekčním kódům­).

6. To si jako myslíte, že Intel je víc ? :­-­)­)­) možná tak Itanium 2 ­(1 stálo za starou belu­).

7. A co SUN ? Ten úspěšně přehlížíte ? A další velké firmy už stavící na AMD K8? ­(jak někdo psal, nehce se mi hledat všechny odkazy, nestojí mi to za to­)
-­-­-­-­-

" .. prax je prax ... a ked vies tak vies ....­" ­"ze moje odborne vedomie si povie dost, idem do inej platformy...­"
že jsi nám toho teda předvedl a ukázal­/dokázal ­"odporníku­"

"...ak povazujes intel za druhorady produkt, tak aj tvoje subj. nazory stoja za h...o, a to si mal obcas fajn komentar­"
hehehe.... tak tohle je tipická učebnicová ukázka... :­-­) Kdo nesdílí můj názor, tak má špatný názor... díky takovýmto lidem je plno konfliktů.

"trafena hus zagaga­"
souhlas... evidentně tu nejvíc ­"gdagas­" ty :­-­)­)

Jinak k té ­"odbornosti­". Říkají ti vůbec něco pojmy ­(a nedejbože jak to funguje­) jako NUMA ? HT ? SMT ? Procesorové propojovací sítě ­(potažmo tlustá hyperkostka­) ? . Tohle jsou jen některé technologie z poslední doby od AMD a intelu ­(nezmiňuji vnitřní architektury atp. tam je to tak nastejno ­- třeba ROB aj. ­).
Odpovědět0  0
ian77 | 17.3.200515:03
to sa zas upisem
-E0 ­-ze zrovna ty do toho rypes
-­"profik ma na na stole­" vidim ze vela ludi pochopilo jemne inac, a dobre sa im na to kyda, ale zavinil som si to sam .... pre menej chapavych ­-> myslel som skor profesie a nasadenie, cad, video, server .... aspon doteraz majoritne ... cas ukaze...., s tou S3 si moc nevyhral:­-­) , nie neflamujem sam zo sebou, len mi neprislo ze musim vypisat kazdemu extra aby to pochopil ...
-myslim v ­'89 som zacal, takze ak je pritom clovek dennodenne, mozno ho nazvat profesionalom, co je na tom smiesne,vies co je smiesne, tie vsetky kydy okolo co sa zleteli na moj prispevek ,a nizke sebavedomie,
... okrem tvojho bodu re4­/5, a JESPERA, mozno par dalsich
- este raz RE bod 4­/5 ­- predmetny odstavec, keby si vynechal tie kydy okolo ­(opakujem­), bola by to zaujimava reakcia
-3 mam pocit ze tych amd kutilov je viac, ale beriem
-6, povedal som ze intel nie je druhorady, mozno ostro...
-7, mimo mna, takze sa nevyjadrim
-som odpornik, lebo tie vase kvakacky, chytacky za slova ma nepresvedcili, to su agrumenty? odchytit slovo a niekolkkokrat rozpytvat... haha ha ha
A vies co je na tom najkrasie, ze moj urcite subjektivny prispevok... jak ked hodis sutre medzi slepice ... kvo kvo kvo kvo kvo kvo
(samozrejme su tu vynimky­)
P.s. a v tomto prispevku vidim ze je h..o k teme, uvidime mozno sa nieco hodnotne objavi....howgh

Odpovědět0  0
Ladis. | 17.3.200516:05
"profik ma na na stole ... myslel som skor profesie a nasadenie, cad, video, server .... aspon doteraz majoritne ... cas ukaze­"

Jenze ­"profici­" jsou i v jinych oblastech, kde vyhrava AMD ­- jak uz tu bylo vyse zmineno ­- vedecke vypocty, profesionalni hraci...
Odpovědět0  0
ian77 | 17.3.200516:22
.. nevravim ze nie, len mam pocit, ze je toho v porovnani malo...
.. na druhej strane aby som nebol taky strasny ­"odpornik­", je dobre ze ina firma dycha intelu na krk, lebo aj mi zaryty intelaci by sme sa s tych cien posrali..

hej. LAMY­/RYPACI takto ma vyzerat prispevok do disk vid LADIS.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.200519:24
"-E0 ­-ze zrovna ty do toho rypes­"
Důvod pro koupi Intelu jsou dvě magická písmenka E0 ?? hmmh takže až bude mít AMD nějakou revizi E0 tak to bude důvod pro koupi ? Zajímavé... Ptal jsem se na hmatatelné výhody ­(argumenty jak říkáš ty­) a ne na označení revize !!!

-­"profik ma na na stole ...­"
ano, pochopeno to bylo asi většinou tak, že kdo nemá Intel na stole, není profík a kdo ano, tak je. Ono to tak totiž bylo i napsáno. Pokud jste opravdu v nějaké oblasti profík, kde je Intel lepší, jak AMD, tak prosím... To je korektní, ale kydat tady že profík ma na stole intel si můžete odpustit.

- ­"myslim v ­'89 som zacal, ...­"
ne... to z tebe opravdu profesionála nedělá. To by mohl říct každý, kdo má nějaký koníček, že je v něm profesionál. Plno lidí dělá věci velice pravidelně, ale profesionály to z nich rozhodně neudělá.

- ­"este raz RE bod 4­/5 ­- predmetny odstavec ...­"
to co jsem napsal jsou všecko kydy okolo, jenom ty tu házíš samé argumenty­/důkazy­/profi_zkušenosti a předmětné věci.. si zkus po sobě přečíst přízpěvky.

- ­"3 mam pocit ze tych amd kutilov je viac, ale beriem­"
Je to možné.

- ­"6, povedal som ze intel nie je druhorady, mozno ostro...­"
To souhlasím. Intel rozhodně není druhořadý. Pouze jeho architektura PIV teď pokulhává. To je vše. Každý výrobce i ten nejlepší má své silnější a slabší kousky. Na druhou stranu jeho HT je velice dobrá věc ­(ikdyž v reálu se tolik neprojevuje­) ­- horizontální SMT ­- v podstatě asi nejlepší MT.

- ­"7, mimo mna, takze sa nevyjadrim­"
Nevím jak přesně toto bylo myšleno, ale jsi to ty kdo napsal
" Jdi do Dellu nebo IBM a zkus jim to vysvetlit. Porad jim, at do serveru davaji jen VIA+AMD, protoze je Intel nevykonny a nekonkurenceschopny­"
Tak já jsem ti zase napsal aby jsi šel do SUNu a vysvětlil jim, že je Intel super a AMD na nic a že je nestabilní ­(jak si se snažil evokovat svými předchozími přízpěvky na což jsem ti napsal bod 4­/5 na který jsi byl schopen reagovat pouze tak, že ­"keby si vynechal tie kydy okolo­")

"-som odpornik, lebo tie vase kvakacky, chytacky za slova ma nepresvedcili, to su agrumenty?­"
"P.s. a v tomto prispevku vidim ze je h..o k teme­"
no promiň.. co jsi předložil za argumenty ty ?? Pouze všem nadáváš do lam a kecáš něco o ­"gdagani­". Jasně jsem ti napsal některé technologie AMD které stojí za to se nad nimi pozastavit ­(jako např. NUMA, HT, Procesorové propojovací sítě ­(potažmo tlustá hyperkostka­) atd..­). Jasně jsem napsal něco o testu stability na což jsi taky nebyl schopen reagovat.
Odpovědět0  0
ian77 | 18.3.200512:51
-si tak nadrzany z toho prepisovania ZE SI UCHMATOL AJ PRISPEVOK KTORY SOM NEPISAL
-TAKZE TVOJA VELKA POTREBA STALE NIECO KOMENTOVAT STOJI ZA H.VNO
-lama teoretik ­- velky pruser
7 si tak blby, alebo to hras, SUN ­- nemam prakticku skusenost, takze sa nebudem rozpisovat..., lenze tvoja ­"tlustá hyperkostka posadena na krku­" to stale nemoze pochopit A POTREBUJE NECIo ROZVRTAVAT DONEKONECNA
-na vyzvu sa odpoveda vyzvou? , to je ako otazka na otazku ...
-moje posl sl pre teba,............... BYE
Odpovědět0  0
starmen (438) | 18.3.200513:39
A hopla... tak to jsem se opravdu uchmátl, za to omluva.

"-TAKZE TVOJA VELKA POTREBA STALE NIECO KOMENTOVAT STOJI ZA H.VNO­"
Ano. mám nebetyčnou potřebu stále komentovat ignorantské přízpěvky typu ­"profesionál má na stole intel­". ­"Jsem profesionál protože to dělám už XY let­" atp... .

Ten Sun byla reakce na Dell+IBM. Jelikož jsi ten přízpěvek nepsal pak se tě to netýká. Ještě jednou se za toto omlouvám. Byla to moje chyba.

"- na vyzvu sa odpoveda vyzvou? , to je ako otazka na otazku ...­"
??

poslední slova? super. Jsem rád, že jsi nás k závěru diskuze ­"ukamenoval­" svými ­"drtivými­" argumenty proč že ti ­"profesionálové­" mají intel.
Odpovědět0  0
mayday | 19.3.20052:15
Good work, ian77 pod silou argumentov zaliezol do ulity... ...asi nemohol rozdychat to, ze intel neobstal v teste stability proti AMD... ...a ze aj velke firmy ako SUN pouzivaju CPU od AMD... ...len nechapem, preco oznacil IBM za nedobytnu bastu intelu? ved DELL je posledny intel positive... ...IBM a AMD su jedna ruka... ...od koho ma AMD SOI technologiu? preco ju IBM neposkytlo Intelu?
Odpovědět0  0
tomas77 | 21.3.20051:21
... pekne ste ho vyargumentovali :­) a takychto odbornikov mame na slovensku vela, si to mozme leda tak hodit :­) ... a ze si to hadzeme. Hm slepa viera, nedostatok sebareflexie je to jednoducho taky clovek.
Odpovědět0  0
Ladik50 | 31.5.200617:13
Já jsem začal v roce 1996 a za profíka se zase zas tak moc nepovažuju, no ale ty už máš delší praxi, tak to neber jako urážku!
Odpovědět0  0
kjkk | 24.3.200511:14
...na toto bohužel musím reagovat. Mam AMD a provozuji 3D obrábění a CAD ­(inventor9­) což je to nejnáročnější v oblasti CAD ­(pokud neberu MKP a simulace­). Dokonce nám bylo PC s proc. AMD doporučeno. Nejsem zastáncem ani jedné z platforem. Myslím si že je to jedno, oboje řešení jsou dostatečně kvalitní i pro náročné aplikace.
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 16.3.200520:14
Je fakt, ze s timhle procesorem Intel diru do sveta neudelal a myslim, ze jej rad pohrbi. Ty proudy, to je fakt maso. Vivat Temelin. :o)
Odpovědět0  0
Blby Blavak | 16.3.200517:17
Aky je rozdiel medzi 3,2GHz Prescottom D0 a E0 pre 478 socket?
podla intelu spotrebuje D0 len 90W a E0 103!
Ma nezatazeny D0 odber 40A ?

http:­/­/processorfinder.intel.com­/scripts­/list.asp?ProcFam=483&NoNav=NO&CorSpd=6088&SysBusSpd=6107&MfgTech=6591&ste­p=ALL&cache=5893&PkgType=6544&btnFOS=Filter+on+selections
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 16.3.200520:09
Údaje uváděné na uvedené stránce ­(Processor sSpec Finder­) jsou velmi často chybné. Směrodatné jsou údaje ze Specification Update ­- http:­/­/developer.intel.com­/design­/Pentium4­/documentation.htm. Mimochodem, uvedené informace byly v článku pokryty.
Odpovědět0  0
superbeton (8) | 16.3.200516:52
naozaj by bolo najlepšie ešte porovnať s kúskami AMD.naozaj všeobecne známe že Intel s jadrom Prescott kúri až príliš
Odpovědět0  0
Hooah | 16.3.200516:48
No nevim, co si o teto diskuzi mam myslet, jisty ian77 mi pripomina jisteho joe ­(a jeho alterego andy77­) ­- slovensky lekarnicky progis, co vsem nadava do deti a neumi ani psat. A jisty matriner je mu take podobny stylem psani. Ze by uz flamoval i sam se sebou ­- LOL. Vice viz www.fuxoft.cz­/joe
Odpovědět0  0
test11 (10) | 16.3.200515:11
Bezva článek, metodika měření bude sic hodně náchylná na ­"odchylky­", ale i přesto dává slušný obraz!! Určitě udělejte i AMD, ať je konec diskuzím ­(nebo začátek?­).. :­)­) Doufám, že se na netu také brzo objeví nějaký ten test spotřeby GR karet ­(jako nedávno­).
Sem zvědav jak dlouho ještě trend zvyšování výkonu v topení bude pokračovat, přecijen zásoby ropy se tenčí a odpor proti atomu roste.... No uvidíme, možná nebudem zachvilku v zimě potřebovat radiátory ­- postačí zapnout PC.... :­) A firmy vyrábějící přímotopy přijdou na buben :­)­)­)­))
Odpovědět0  0
Ladik 26 | 31.5.200616:06
Keď to bude bezva počítač jako Radiátor, počítač je stále více výkkonější a multifunkčnější třeba už se na něm dá sledovat i televize, hrát skvělý hry, s úžasnou grafikou, vypalovat Blu­-Ray média a teď bude ještě umět topit to bude super aspoň ušetříme třeba za uhlí!
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200513:41
tych 6­-7 je akurat ked chceš uchladiť disk, grafiku, dosku acpu a hlavne okolo cpu, tak to inak nejde,, prescot je proste pec, žere viac energie, neviem čo hovoríš o restartovani a padani a problemoch,, proste ked je zle poskladny počitač tak je jedno či to je AMD alebo INTEL, howk
Odpovědět0  0
Mr Power | 16.3.200513:24
Jako bezdomovec bych pouzíval napájeného Prescotta z uliční lampy k vyhřívání svého papírového příbytku!
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200513:33
v tom pripade si hovor prachaty bezdomovec, ironia osudu, ine sunky su lacne ale nekuria:­-)
Odpovědět0  0
Mr Power | 16.3.200519:32
Tož na smetaku jich bude hafo :­-­)­) až EON zdraží elektřinu.
Odpovědět0  0
Ladik25 | 31.5.200616:01
No, vidíš ty by sis uměl poradit, šikulko, docela hustá představa!
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200513:09
mam 5 arcticov ktore si to frčia na 1500 ot takže to nepočuješ,, chcel by som vidieť ten tvoj prievan ktory ked chces ticho proste s dvoma chladičmi nespraviš , prievan spraviš aj s dvoma ale to je skôr vysavač :­),, nechcem nikoho uražať ale proste tvoje tvrdenie mi tak pripadalo, opäť opakujem nemôžeš porovnavať 50 W a 110 W, o to mi išlo howk :­)
Odpovědět0  0
Ladik21 | 31.5.200615:59
Jé, ale já jsem měl dřív počítač s procesorem Celeron na 667 MHz a byl docela hlučný, teď mám počítač s procesorem AMD Sempron 2200+ a je tišší i když je fakt, že mi po 3 měsících už začal vrčet ventilátor, a u procesoru Intel Celeron 667 MHz, až za 6 měsíců, no, ale nevez jsem to naopravu, stačilo trošku poťukat zezadu do zdroje a ono to přestalo, teď už mi zase ventilátor ve zdroji většinou nevrčí, ale zase píská, takže je nakonec už po 3 měsících hlučnější než, počítač s procesorem Intel Celeron 667 MHz, ach jo ty nový věci taky nic nevydržej, jak říká strýček skrblík 3­-4 měsíce a už se to trhá!
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200511:55
tak tvoje vedomie je už nesplna dnešne normy,, to že si si poslkladal 5 počitačov a teraz si najväčši odbornik na prudenie vzduchu je tiež smiešne, myslím že každý čo sem píše už zložil niekolko počitačov napriklad ja mam v skrini 6 chladicov 80x80, a jeden 120x120 ale také tvrdenie že si upraviš skrinu a je to to isté ako amd je hluposť pretože pri tej istej upravu bude amd nepoužitelné lebo bude z neho lad,, skladaj dalej a každemu rad že intel je super
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200512:06
AKO TI MOZES VEDET KOLKO SOM ZLOZIL POCITACOV, TAKETO SLABODUCHE PRISPEVKY SOM TEDA NECAKAL, DOSLI ARGUMENTY PRECHADZAME K OSOCOVANIU?
p.s. kup si playstation mas pokoj ... TYCH TVOJICH 6 VENT. HOVORI ZA VSETKO :­-­)

Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200512:12
... ved prave to, ze iba niekolko, tak vyzera aj obsah vecsiny tychto prispevkov...
Odpovědět0  0
matis | 16.3.200512:31
..ze 7 chladicov... 8­-­)­))
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200512:46
...ako to mas prichytene o zem, pouzivas nejake specialne kotvenie? :­-­)­)­) aby to neuletelo...
Odpovědět0  0
chupas | 16.3.200512:53
pripominas mi jednoho manika co sem pred casem flamovaval. divny argumenty, pradivny odpovedi. kdyz ma clovek 7 vetraku neznamena ze musej foukat jako u intelu ­(=vrtulniky­) ale jen se mirne otaceji a PC je ­"neslysitelne­" coz ty jako odbornik na zkracovani kabelu ­(ja pochopil ze cirkulaci, neboj­) urcite vis. no vlastne nevis, protoze intel tichej neni :D
PS:tohle je flame!!
Odpovědět0  0
fotr | 16.3.200513:57
Mě připomíná Honzu1111, celý on. Jen je mi záhadou, kde se tak rychle naučil slovensky.
Odpovědět0  0
chupas | 16.3.200514:30
joo, to je von, honzik­(samajednicka­). ja si nemoh spomenout :D
... to bude hoznikuv slovenskej bracha
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200514:30
a mne pripominate bandu malich chlapcov na pieskovku jak sa biju o lopatku!!!!!!!!!!!!!!!
.. a neplacem preto.
Odpovědět0  0
fotr | 16.3.200517:46
No to by taky byla ostuda, aby takový velký chlapec plakal. To by se ti holčičky smály.
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200518:04
tatulda sa ozval, co tak nieco k veci dedo...
Odpovědět0  0
fotr | 16.3.200520:08
Jo. Ale to jsi si mohl zase stěžovat, že jsem si začal...
Odpovědět0  0
ian77 | 17.3.20059:29
... pohoda
... ale mohol si nieco pridat so svojich skusenosti...
Odpovědět0  0
mayday | 16.3.200512:59
S tymi chladicmi dnes nie je problem dostat sa na cislo 6ks... ...menovite:zdroj, case 2x, grafika, chipset, HDD... ...v extremnom pripade moze byt pocet ovela vyssi... ...tych 5­-6 je dnes fakt standard... ...nezalezi o aku platformu sa jedna, chipsety, grafiky, aj HDD hreju fsade rovnako, treba ich chladit a teplo odvadzat prec... ...a ked uz sa mame bavit o pocte vrtuli, tak radsej viac pomalobeznych ako jednu turbinu...
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200513:50
neviem čo je na tom ty si asi nikdy nevidel kvalitne chladiaci a tichy system,, najviac je zabavné na tom to že jeden človek hovori o desiatich že su lamy a pritom on spokojne plati za druhorady produkt, ktory kupuje len k prislušnosti ku značke a jej historii,
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200514:55
...ak povazujes intel za druhorady produkt, tak aj tvoje subj. nazory stoja za h...o, a to si mal obcas fajn komentar
... a takyto sa nedaj boze dostanu k informatike blizse...

a co sa tyka tych lam, trafena hus zagaga ­(ja viem ze sa opakujem ale je vas tu viac, tak aspon niektorym­)

Odpovědět0  0
ALF | 16.3.200516:35
No je videt jak slepe veris v Intel, i kdyby se stalo ze to bude totalni srot tak stale budes tvrdit Intel is Best...
uprimne pod mou kapotou vzdy tikal a zatim este tika Intel ­(konktretne PIII­)
ale jelikoz koncem roku budu kupovat novy pocitac budu hóóóóóóódne vahat esli jit do Intelu znova... zatim to vypada na 98% ze pujdu do AMD SixtyFour :­)
Kazdy rozumny clovek se zamysli nad tim co mu za pokud mozno co nejmensi peniz prinese co nejvice... jen hlupaci budou stale kricet AMD ci Intel Rulezz.

btw. o te spotrebe... byt tebou neni mi jedno kolik to zere, dnes kdyz ma clovek doma TV, DVD, Radio, PC atd atd... vse je schopne skonzumovat i ve stand by rezimu dost Watu... a to uz pak nutne nemusi byt jen par korun mesicne :)
Odpovědět0  0
jesper (66) | 16.3.200516:43
No IANKO, čítam tu tvoje výlevy celý deň a už je toho dosť aj na mňa, ja sa tiež piplem s kompami už od ­"nežnej­" revolúcie a poskladal som toho tiež dosť. Povedal by som to asi takto, keď som sa stretol s programátormi, všetci odo mňa chceli pentium, kvôli a stabilite a inštrukčnej sade a hráči chceli AMD kvôli cene. Firmy brali len INTEL kvôli ­(ako tu už bolo spomenuté­) masívnemu marketingu. Popritom neznalým účtovníčkam som poskladal mašinu s AMD K6, nič neinštalovali, nič neodinštalovali a problém nemali žiadny.

Príchodom Athlonov64 sa situácia mení a fakt sa mi nechce hľadať články, kde sa píše, že aj veľké spoločnosti produkujúce servery začínajú s A64­-kami, tak by som to nebral na ľachkú váhu.

No a na záver: Mne je skôr ľúto, že sa neuchitila AMIGA, ani nie ako platforma, ale jej myšlienka a hlavne multitasking, ktorý ešte len teraz doťahujú klasické PC ­-:­)­)­)­)­)­)­)­)­))
Odpovědět0  0
Ladik20 | 31.5.200615:53
Jeé, já jsem poskládal jenom, tři počítače, ale je mi jenom 23 Let tak snad ještě nějaké složím, tak zatím jsem Amatér, no!
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200511:23
toto je najvacsi problem intelakov proste ziju z toho co bolo pred 5 rokmi ked bolo AMD povazovane ze pec a intel super chladnicku, ibaze situacia sa otocila, proste take argumenty ze intel je tak isto chladny ako amd je hlupost, ked nemate k dispozicii najnovsie revizie prescotov a to ze si skratis kabelaz to je uplne jedno ked ma intel skoro raz taku spotrebu ako amd, proste sa nestacim divit ake bludy tu niekto pusta, a ze je jednoucelove to je tiez dobre,,, to je skor naopak na filmy intel ale ostatne uz veru nie,, a kolko ludi potrebuje robit filmy, ?
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200511:47
... presne na takychto prispevok som cakal, hovoril som o vnutornom usporiadani ak si to nepochopil ...PRETOZE CEZ SKRINU MUSI PRUDIT VZDUCH... som zastanca intelovej platformy a zaroven nie som odporca inej, lenze lameri tazie chapu, alebu sa musia opytat skusenejsej lamy, alebo si recitat platok za 50SK a v nom BOHOVY clanok ­"POSKLADAJME SI PC­", to uz to len bude vypadat ... ,. .. prax je prax ... a ked vies tak vies .... to som tim chcel povedat.. P.S. ak sa intel zhorsi natolko ­(ha ha­), ze moje odborne vedomie si povie dost, idem do inej platformy...
Odpovědět0  0
chupas | 16.3.200512:47
laskave nikoho neoznacuj za lamu. PS: jestli ti to jeste nikdo nerek, tak intel se uz zhorsil ­(ha ha)
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 | 17.3.20059:06
Ty ses fakt neskutecnej ignorant a idiot. Prax je prax, Intel je nahovno. Tak si sbal svuj Praseskot, Topinkovac, Whatever, ac ti ukazuje jen 60° C a tahni do prdele i se svejma stupidnima, Presshot smejd obhajujicima kecama. Jinak pokud si to za svoji praxi nepostrehl, co ti kde ukazuje jakou teplotu, neni az tak podstatny. A ze ses to ty, tak: AMD rulez... :P
Odpovědět0  0
ian77 | 17.3.20059:35
...a teba pustili s ktorej liecebne milacik?
Odpovědět0  0
Hon_za | 16.3.200511:03
Diky za velmi dobry clanek. Zjisteni pro mne nebyla ve svych zaverech nova, nicmene potvrzuji povest o Presshotu. Necim podlozena tvrzeni je pri pasni dulezite ­- jinak z toho vznika nesmyslny flame o AMD vs. Intel.
Osobne se na spotrebu CPU, resp. stroju take zameruji ­- pouzivam wattmeter. Zatim mi Pentium­-M vyslo zcela jasne nejlepe, potom je AMD64, pak Northwood a pak dlouho nic a nakonec Presshot.
Ohledne tech P4 mi vyslo, ze nova rada 660 si bere v IDLE, kdy jde pres snizeni napeti na frekvency 2.8 o cca 30W mene, nez klasicky Presshot 560 rady. Pri zatezi oba obdobne kolem 185W.
Odecist spotrebu HD lze snadno tim, ze se mu proste da sleep mode. Nejsem si zcela jist, ze zrovna stare HD maji mensi spotrebu nez nove s fluidnimi lozisky atp.
Odpovědět0  0
lubos | 16.3.200517:02
ad spotreba diskov. Stare disky ju maju mensie. Zistit sa to da lahko. Staci pozriet specifikaciu vyrobcu alebo na stitku disku su uvedene napatia a prud.
Nove disky mavaju idle 8W pri zatazi 12W ­(pri nabiehani 20­-30W­). stare bez fluidnych ­(napr. co mam IBM Deskstar 40GB, ten z tej famoznej sady co sa kazili­) tak ten ma pri zatazi 8W, idle uz neviem presne, asi 6W. Je to overene podla stitku na disku, podla specifikacii vyrobcu aj podla testu z UPS. ­(vsetko co pisem su 7200ot disky­).
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200510:52
..keby si chlapci radsej sledovali aktualnost clankov v inych rubrikach, clanok je dobry, ale pre velmi uzkou verejnost, kazdy kto tomu aspon troska rozumie vie ze si ma kupit P4 rev. E0, s intelom to taham uz 15 rokov, no problem, pretoze viem spravit comp tak aby s toho nebola ­"varna konvica­" ­(usp. v skrini, kabelaz, samotne chladenie ....­) .... skratim to ... profik ma na stole INTEL ... domaci kutil AMD s otvorenou skrinou a vyvalenymi crevami, clanok akurat moze vyvolat chabe forum tipu INTEL je LEPS, nie AMD je LESPI atd. nech maju moznost aj lamery tukat do klavesnice ....
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 16.3.200511:30
Hmm, tvuj nezaujaty nazor je jasny uz po teto vete: ­"s intelom to taham uz 15 rokov­". No bodejt by pro tebe nebyl intel nejlepsi procak. Z tveho prispevku je jasne, ze jsi stejny fanatik, jako lide, kteri tvrdi, ze ADM Rulezz, protoze AMD. BTW: Predpokladam, ze sam sebe povazujes za profika, uz jen proto, ze mas na stole intel :­-/
Odpovědět0  0
martiner | 16.3.200511:37
presne tak to si tu super profici čo zaplatia aj o 20 percent len preto lebo je to intel pri menšom vykone väčšej spotrebe,,a potom sa potrebuju utvrdiť aký majú super počitač,, pogratuluj si si proste profesional
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200511:56
... pozazujem sa za profika preto, lebo ked si tahal kacera po pieskovisku, tak ja som rozoberal PC­/8086 ­(XT­) na uzasnych 4.77Mhz to boli casy ... tak uz som nejaky ten komp zazil vies.
P.S. neber to ako urazku, dik , P.S.2 a take PP­-01, alebo pmd­-85 to bola piecka ...
Odpovědět0  0
ALF | 16.3.200512:11
Nic proti asi jsem totiz taky tahal kacera kdyz ty jsi zacinal ale reknu ti jen jedno:
ani 100let praxe s kompem ti nezaruci ze jsi profik... i 15ti letej kluk kterej se bude zajimat te muze i s tvyma 30lety praxe v klidu znalostne zvalcovat :)
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200512:23
... vies ze takych pokusov zopar bolo, a skoro som sa ustal smiechmi...
Odpovědět0  0
Coden (5) | 18.3.200521:31
Prestan, iba sa tu strapnujes a predvadzas ake mas klapky na ociach. Kludne si montuj svoje Intely este dalsich 15 alebo aj 20 rokov. Mal som uz 4 PC s procesorom Intel a teraz ma 2­-hy s AMD.Nemal som ziadny problem prejst s jedne platformy na druhu ako niektori ­"profesionali­". To co teraz predvadza moj Athlon tak fakt bomba, a modru obrazovku som este nevidel.Asi najlepsi CPU co som doteraz mal. Posledny kvalitny procesor od Intelu bola PIII a od uvedenia P4 to ide s nimi dolu vodou.
Ked AMD ako prve prekonalo gigahertzovu hranicu, Intel to zobral ako svoju velku potupu. O pol roka nato uzrelo svetlo sveta mladatko P4. Div sa div frekvencia oproti PIII riadne povyskocila, ale vykon az tak moc nie. No a co povedal si Intel vsak ­"profesionali­" aj tak kupuju CPU podla frekvencie cipu. A ked im k tomu esta dame nalepocku ­" INSIDE ­", tak ­"profesional­" bude od blaha chrochkat. A najviac taky co stavia compy 15 rokov. Co na tom ze na ak vysoko taktovanom cipe je vykon v prdeli a porovnava sa o 1000 MHz nizzsie taktovanym CPU od konkurencie. No holt architektura cipu nie je nic moc, vlastne je cela nah.ovno ­- ma totiz moc dlhu pipeline.
To co teraz predvadza AMD tak nad tym sa nestacim udivovat.
O 1000 MHz nizsie taktovane cipy sa porovnavaju s o 1000 Mhz vyssie taktovanymi cipmi od konkurencie, okrem toho este zvladaju 64 bit, a aby toho nebolo dost su o polovicu chladnejsie. Ale nedavaju k tomu nalepku ­"INSIDE­", tak ­"profesionali­" nemozu tak klesnut aby ju nemali nalepenu v predu na skrinke. Niektori s tych co stavaju compy este viac ako 15 rokov si ju lepia aj na celo.
Inak ja netvrdim, ze v buducnosti zase nebudem mat Intela, nemam problem prejst s jednej platformi na druhu,­/asi preto ze nie som az taky ­"profesional­"/, ale az vtedy ak Intel zase zacne robit kvalitnejsie CPU.
Odpovědět0  0
Ladik12 | 31.5.200615:32
Jsou chladnější protože ve skutečnosti mají nižší frekvenci a čím nižší frekvence, tím nižší zahřívání, ono kdyby intel dělal procesory Pentium 4 s jádrem Northwood na skutečné frekvenci o 1000 MHz nižší než dělá teď, stejně jako firma AMD, tak by se taky skoro o polovinu méně zahřívali, ale je fakt že teda AMD má skutečně špičkovou architekturu procesorů AMD!
Odpovědět0  0
fotr | 16.3.200512:26
Hm, přesně na takovým krámu jsem taky kdysi už dělal. PC­-NB se tomu říkalo. To NB znamenalo assembled in Nový Bor. Jen spuštění NC trvalo v síti 56 sekund. Jsem to měřil na digitálkách.

Ale nevidím na tom nic úžasnýho. A už vůbec to nevidím jako důvod, proč bych se kvůli tomu měl považovat za ­"profesionála­". A pokud si to kdokoli myslí, tak to podle mě vypovídá o všem jiném, nežli o jeho profesionalitě.
Odpovědět0  0
ian77 | 16.3.200512:44
... mal to byt len kusok nostalgie, nevadi zas nepochopene ...
... ak si to pametas a robis s tym doteraz, ces mi povedat ze tvoje vedomosti a skusenosti su chabe, tak to sa nemas cim chvalit..
... v tom pripade si musis este vyriesit problem so sebavedomim...
... okrem toho tu vidim odchytavanie slovicok, to tiez vypoveda hodne o duchaplnosti prispevkov
Odpovědět0  0
fotr | 16.3.200513:17
No, vidím, že jsem se v tobě nemýlil.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.